Тайбери - Tayberry Medana Разсад

Вид: Храстовидно
Семейство (род)
: Розоцветни
Изложение: Слънце
Температура t°: до -25°C.
Цена на Тайбери Медана - 8,00 лв/бр.

Тайбери - Tayberry Medana

Овощен разсадник ЕЛИТ
http://www.razsadnik-elit.com

e-mail: razsadnik_elit@abv.bg
За Поръчки:
-0896 333 777
-0745 6 19 74

Произход,Кратко Описание. - Тайбери Tayberry е храст получен от кръстоската между малина и къпина. През 1962г. след поредица от изслевания Тайберито е създадено и патентовано от Дейвид Дженингс и Дейвид Мейсън,а през 1979г. шотландският градинаро изследователски институт го пуска на пазара. Тайбери е храст от рода на Rubus (малина) на сем. Розоцветни. Кръстено е на река Тау в Шотландия. Създадени са много видове. Най - разпространен е Медана,но един от най - предпочитаните видове за отглеждане е Бъкингам,тъй като той е без бодли и улеснява неговата беритба. Плодовете на Тайберито са продълговати и доста едри.При добро отглеждане достигат до два пъти размера на малината с тегло 6-7 грама и дължина до 4-5 см. Имат невероятен аромат и вкус. На цвят плодовете са червени. Тъй като Тайберито е хибрид няма семенца характерни за малините и къпините. Плодовете могат да се консумират в сурово състояние или да се използват за направата на конфитюри,компоти,сладка или много ароматно вино и др.

Месторастене.
- Тайберито е слънцелюбив храст. За предпочитане е да се засажда на места огрявани през целият ден от слънцето или с лека частична сянка. Благоприятни за отглеждането му са планинските и полупланинските райони,където въздушната влажност е по - висока. Не понася котловини с недостатъчен въздушен дренаж,силни и студени ветрове.

Почва.
- Храстът не е претенциозен към почвата. Той се развива добре както в кисели,алкални,глинести,неутрални така и в пясъчливи почви. Единственото условие е почвата да бъде много добре дренирана и богата на хумус. Идеалното PH за Тайберито на почвата е между 6,0 и 7,5.Единствено Варовитата почва не е подходяща за доброто му развитие.

Период на Цъфтеж.
- Цветовете са бели и големи с голям плодник по средата. Цъфтежа настъпва към края на пролетта (май месец),което е голямо предимство (практически цветовете не могат да пострадат от пролетните мразове и слани). Пълното узряване на плодовете е през м. Юли - Август. Височина На Израстване. - И на височина и на широчина Тайберито достига от 1,5 до 2,0 м.,като средният темп на нарастване за една година е между 50 - 120 см.

Презимуване.
- Тайберито е подходящ за отглеждане у нас,тъй като е студоустойчиво. Температурата на която издържа през зимата е до -25 °C. 

Разстояние на Засаждане.
- Междуредовото разстояние зависи от техниката с която ще бъде обработвано насаждението- най често от 2 до 3 метра. Вътре в реда се засажда на разстояние 1,5 или 2,0 метра едно от друго. При разстояние на засаждане 3,0 m х 1,5 m = 220 бр./дка, при 2,0 m х 1,5 m = 333 бр./дка. Като цяло Тайбери Tayberry medana е бързо растящ храст. Когато се засажда в малки градини или единични бройки препоръчително е да се засади в близост до огради,стени или да се изградят телени конструкции,които ще благоприятстват за по - голямата циркулация на въздуха,за по - доброто излагане на слънце и по - малкото сплитания в центъра на растението,което ще улеснява неговата беритба. Най - доброто време за засаждане е през есента или рано на пролет. Дупките трябва да бъдат поне два пъти по - широки от самия корен най-малко 40 х 40 см.

Поливане.
- Тайбери Tayberry medana е взискателно към почвената влага. Трябва да се полива винаги когато е необходимо. Засушаванията през пролетта,по време на зреене и след беритбата се отразяват лошо върху добива и сочността на плода.След засаждане почвата около растението се притиска и задължително се полива с около 3-4 л. вода. За да се предпази от бързото изпаряване на водата,мократа част се посипва със суха пръст.

Резитба.
- Резитбата на Tayberry medana се извършва през есента или началото на пролетта. Целта е да се премахнат старите издънки (пръчки) които са плододавали през изминалата година. Те се отстраняват до нивото на почвата. Оставят се тези които не са плододавали и някои от новите издънки,които ще плододават догодина и така цикъла се върти.След засаждането на нов храст задължително се отрязва на около 20 - 25 см. от почвата на горе.

Торене.
- За получаване на високи и трайни добиви едно от най - важните условия е редовното наторяване. При засаждане,а и през 2-3 години след това може да се тори с добре угнил оборски тор. През останалият период на развитие и отглеждане се използват специални торове като фосфорни и калиеви. С азотните трябва да не се прекалява тъй като са доста силни и може да изгорят растението. Те предизвикват и растежа на допълнителни леторасти,което ще доведе до отслабването на храста майка.

Болести и Вредители.
- Като цяло Тайбери не боледува. Единственият вредител който се среща е Малиновият бръмбър,чиито лаври причиняват петна по стъблата. Но пък често бива нападано от едри птици които са привлечени от вкусните плодове.

Размножаване.
- Тайберито се размножава чрез семена или резници.Също така може да се размножи като върховете на израстъците се заровят в земята. По този начин те се вкореняват и след няколко седмици могат да се изрежат от растението майка. 

Предупреждение!
- Когато плодовете на Тайбери Tayberry medana узреят напълно омекват и не могат да бъдат събрани с машини,а само на ръка. В сурово състояние издържат няколко дена като се съхраняват в хладилник или хладилни камери. Това е причината да се отглежда предимно в по ограничени количества и за лични нужди. - При съхранение в хладилник плодовете не трябва да се прибират мокри - по този начин те ще започнат да се развалят и гният по - бързо.

Още инфо …
- Препоръчително е плодовете да се берат в ранните,хладни часове на деня. Добива от един декар при добро отглеждане и в пълно плододаване (около 5 год.) може да достигне 2,5 тона. Брането се извършва през 2-3 дена като беритбата продължава около 3 седмици. - Плодовете на Тайберито са с ниско съдържание на калории,с високо съдържание на фибри,антиоксиданти и витамини.

Ключови Думи.
-Тайбери,Tayberry medana,Отглеждане на Тайбери,Торене на Тайбери,Поливане на Тайбери,Размножаване на Тайбери,Засаждане на Тайбери,Резитба на Тайбери

Няма коментари:

Публикуване на коментар